Een groot deel van de beroepsbevolking werkt buiten de reguliere kantoortijden. Te denken zijn aan mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, luchtvaart, veiligheid. Het werken in ploegen- en nachtdienst ontregelt het reguliere slaap/waak-ritme en is daarom niet goed voor de gezondheid, zeker niet op de lange(re) termijn. Shiftworkers hebben veelal last van verminderde concentratie en alertheid maar ook van slaapproblemen en verminderde stemming. Daarnaast komen aandoeningen als obesitas en diabetes type II vaker voor bij mensen die langdurig in de nachtdienst hebben gewerkt als ook een grotere kans op hart- en vaatziekten en borst- en prostaatkanker.
Gelukkig nemen de inzichten in en de mogelijkheden van preventieve maatregelen toe. Het goed omgaan met licht en roostertijden zijn cruciaal om negatieve gevolgen van nachtdiensten te beperken. Met toepassing van licht en lichtfiltering is het bioritme van de mens namelijk te beïnvloeden en daarmee het slaap-/waakritme te verschuiven. Hierdoor kunnen de negatieve effecten van het werken in de nacht beperkt worden.
Wereldprimeur
Het Nederlandse bedrijf Propeaq lanceert als eerste onderneming in de wereld een App die werknemers begeleidt bij het voorkomen van dips tijdens de nachtdienst en gezonder werken door op een juiste manier met licht om te gaan. De App, die gratis te downloaden is, geeft advies over toedienen van kunstmatig daglicht en filteren van blauw licht. Dat kan bijvoorbeeld met een lichtbak en daglichtfilters of enkel de Propeaq lichtbril (www.propeaq.com ). De lichtbril zorgt dat men door kan werken en vrij kan bewegen. De lichtbril bevat blauwe LEDs in het montuur die zorgen voor (nagebootst) daglicht. Op basis van de persoonlijke slaapvoorkeuren en het persoonlijke dienstrooster geeft de App aan wanneer de werknemer kunstmatig daglicht moet toedienen. Met de Propeaq lichtbril is dat gewoon een kwestie van bril op en licht aan. Zo helpt de App nachtwerkers, of iedereen die buiten kantooruren moet werken, om alertheid te bevorderen en dips te voorkomen. Wel zo veilig tijdens de dienst, maar ook voor de rit naar huis nadat de dienst er op zit.
De lichtbril bevat ook rode glazen die het (dag)licht temperen, zodat de nacht wordt nagebootst. Zo kan de “Propeaq ShiftWork” App ook aangeven de Propeaq bril met rode glazen te dragen zodat de shiftworker, eenmaal thuis, gemakkelijker in slaap valt. Door het werken met het blauwe licht nabootsen in het begin van de nacht en rode glazen die aan het einde van de dienst voor mentale duisternis zorgen, wordt het slaap/waak-ritme van de nachtwerker verschoven. Hierdoor worden de negatieve gevolgen voor de gezondheid beperkt.
Voor iedere nachtwerker
“Werken in de nacht blijft altijd een aanslag op de gezondheid” aldus Propeaq-directeur en slaap/waak-expert Toine Schoutens. “Als begeleider van topsporters hebben we veel ervaring opgedaan met het beïnvloeden van slaap/waakritmes. De zelf ontwikkelde lichtbril blijkt aantoonbaar bij te dragen aan succes in de sportwereld. Ook bij nachtdienst is licht/donker regulatie enorm waardevol gebleken. Zo wordt onze bril op diverse afdelingen van ziekenhuizen gebruikt. Je kan je indenken hoe belangrijk het is om in het ziekenhuis in de nacht alert te blijven. Omdat de effectiviteit van de inzet van licht erg afhangt van de werktijden, hebben wij een speciale App gemaakt. Geschikt voor iedereen die in de nachtdienst moet werken. Of dat nu in de logistiek is, in een dienstauto of controlekamer, op vliegvelden of in ziekenhuizen.”
Nachtdiensten zonder dip of met energieboost en met minder negatieve gevolgen voor de gezondheid, zijn mogelijk met een lichtbril van Propeaq met “Propeaq ShiftWork” App, die je helpt met het nemen van het juiste licht op de juiste momenten. Toine hoopt zo een bijdrage te leveren aan een betere gezondheid van de bijna 1 miljoen mensen die tijdens de nacht werken.