Er zijn behoorlijk wat mythen over slaap. Natuurlijk weten we al lang dat slaap enorm belangrijk is voor het lichaam. Maar toch zijn er redelijk wat mythen die simpelweg niet waar zijn. In deze Scientific Sunday haken we in op deze mythen en vertellen we je meer over slaap!
De hersenen zijn niet actief wanneer we slapen
The brain actually remains active and alert when the body is at rest. The brain is also able to continually control body functions even when you are sound asleep. For example, this is why you still breathe even in the deepest stages of sleep. Some parts of the brain are even more active when the body is at rest, processing thoughts, emotions and memories from throughout the day.
Terwijl ons lichaam rust, blijven onze hersenen actief. Hierdoor blijven lichaamsprocessen actief wanneer we in een diepe slaap zijn. Best wel handig, want anders zouden we ineens niet meer kunnen ademen wanneer we slapen. Sommige onderdelen van de hersenen zijn actiever wanneer we slapen, het is bezig met gedachten, emoties en herinneringen van de de afgelopen dag.
Je hebt goed geslapen als je jouw droom kan herinneren.
Dit heeft eigenlijk meer betrekking op de fase van de slaapcyclus waar we ons op dat moment in bevinden. Er is namelijk meer kans dat je een droom kan herinneren als je wakker wordt terwijl je in de REM-fase lag te slapen. Dat komt omdat de herinnering van de droom dan nog niet is vervaagd, waardoor het makkelijk wordt om de details te herinneren. Je kan dromen in alle verschillende slaapfasen, echter zijn ze herkenbaarder gedurende de REM-fase.
Een slaapwandelaar wakker maken is gevaarlijk
Sommige mensen denken dat een slaapwandelaar wakker maken het risico op een hartaanval vergroot bij deze persoon. Slaapwandelaars zullen waarschijnlijk wakker schrikken, maar er is geen verder gevaar voor de slaapwandelaars. Eigenlijk is het best een goed idee om iemand wakker te maken, tijdens het slaapwandelen kunnen zij zich serieus verwonden.
De kwaliteit van slaap heeft niets met gezondheidsklachten te maken
Talrijke onderzoeken hebben het onmiskenbare verband aangetoond tussen zowel de kwantiteit als de kwaliteit van slaap en de algehele gezondheid. De gezondheidseffecten van slecht slapen zijn onder meer lichamelijke problemen zoals hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en diabetes. Geestelijke gezondheidsproblemen die verband houden met ondermaatse slaappatronen zijn onder meer depressie en angst. Het onderzoek maakt duidelijk dat de kans groter is dat je van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid geniet als je elke nacht een goede rust krijgt.
Als je in bed blijft wanneer je wakker wordt, val je makkelijker weer in slaap.
Het is eigenlijk een slimme zet om een ​​paar minuten naar een andere kamer te verhuizen. Lees wat of luister naar wat muziek. Als je langer dan twintig minuten in bed blijft, kunt je niet meer in slaap vallen. Het doel is om het lichaam te vermoeien, zodat je gemakkelijker weer in slaap kunt vallen!
Source: www.chronobiology.com