slaap verbetering

bij ADHD met DSPS

Delayed Sleep-Phase Syndroom (DSPS)

Veel mensen met ADHD gaan gebukt onder het zogenaamde Delayed Sleep-Phase Syndroom (DSPS), ook wel slaapritme ontregeling genoemd. Behandeling ervan behoort tot het vakgebied van een psycholoog, psychiater of andere specialist. DSPS is een chronische ontregeling, waarbij de biologische klok van de cliënt niet synchroon loopt met het ‘s-ochtends-opstaan/’s-avonds-slapen-patroon van de meeste volwassenen en adolescenten. Mensen met ADHD en DSPS vallen meestal pas zeer laat in slaap en hebben ook problemen met opstaan in de ochtend. Vaak melden cliënten dat ze niet in slaap kunnen vallen tot vroeg in de ochtend, maar elke nacht vallen ze wel op dezelfde tijd in slaap, ongeacht het tijdstip van naar bed gaan. Daardoor kunnen ze in de problemen komen (slaapschuld) als ze op tijd op moeten staan voor een normale school- of werkdag, aangezien ze in die gevallen maar een paar uur slaap hebben gehad. Maar als ze zich aan hun eigen slaapschema kunnen houden en ze naast DSPS geen andere stoornissen zoals slaapapneu hebben, dan slapen ze goed. Ze worden dan uit zichzelf wakker en voelen ze zich niet slaperig tot de volgende nacht. Ze hebben in hun DSPS een normale behoefte aan slaap, bijvoorbeeld van 4 uur ‘s nachts tot 12 uur ‘s middags. Het gevolg is dat de cliënten te weinig daglicht ontvangen en daardoor mogelijk gebukt gaan onder een ontregeld metabolisme met risico voor overgewicht of diabetes type II.

Ontregeling van het wekkersysteem

DSPS is een ontregeling van het wekkersysteem van het lichaam – de biologische klok en komt bij ongeveer 80% van de mensen met ADHD voor. Men vermoedt dat dit probleem wordt veroorzaakt door een verminderde mogelijkheid om het dagelijkse slaap-waakschema in te stellen. Mensen met DSPS hebben vaak vanaf de kindertijd een abnormaal laat ingestelde biologische klok of hebben een verminderde reactie op de activerende kracht van daglicht op de biologische klok. Mensen met DSPS die proberen volgens een normaal schema te leven en werken, hebben grote moeilijkheden om op tijd in slaap te vallen en de ochtend erop op tijd wakker te worden, aangezien hun biologische klok niet gelijkloopt met het gangbare slaap/waak schema. Dit is min of meer te vergelijken met mensen met een normaal functionerende biologische klok die altijd ‘s nachts moeten werken, of ook wel met jetlag.

BEHANDELING

De behandeling van DSPS is vrij eenvoudig maar vraagt de nodige veerkracht. Het vereist een andere benadering dan de behandeling van slapeloosheid of insomnie (moeite met in- of doorslapen door piekeren). Discipline in het opvolgen van de instructies is uiterst belangrijk voor het laten slagen van de methode.

  • Lichte en middelzware gevallen van DSPS kunnen worden behandeld door de cliënt elke dag 15 minuten eerder te laten slapen, totdat de gewenste bedtijd is bereikt. In de ochtend neemt men lichttherapie met de Propeaq lichtbril gedurende 30 minuten, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, uiteindelijk het liefst op een vaste tijd tussen 07:00 en 08:00. Staat men laat op, dan elke dag 15 minuten eerder opstaan gevolgd door 30 minuten lichttherapie. Elke avond/nacht telkens 15 minuten eerder naar bed tot het gewenste moment is bereikt voorafgegaan door het dragen van 30 minuten oranje glazen.
  • Licht vermijden na 21:00, zet daarna de Propeaq lichtbril (licht uit) met oranje glazen op. Geen schermpjes (pc, laptop, tablet, smartphone) na 22:00 tot op het moment dat men gaat slapen.
  • Voor het begin van de behandeling wordt de cliënt gevraagd om de week van tevoren regelmatig te slapen, zonder dutjes overdag, op de momenten die voor de patiënt goed aanvoelen. Het is belangrijk dat de patiënt goed is uitgerust voor men begint met de behandeling.
  • Als de cliënt eenmaal een vroeger slaapschema heeft bereikt, dient men zich hier heel strikt aan te houden. Mensen met DSPS wordt aangeraden niet naar bed te gaan voor ze daadwerkelijk moe zijn, omdat dit meestal toch niet resulteert in een vroegere nachtrust. Hen wordt ook aangeraden om vanaf 20:00u geen alcohol en cafeïne meer te nuttigen.
  • Gebruik een slaapdagboek of slaap app.
  • Aanpassen levensstijl. Late chronotypes zijn vaak actief (en creatief) in de avond en nacht. Het vergt aanbeveling om dit gedrag langzaam te verschuiven naar een vroeger moment, indien DSPS een vermindering van de kwaliteit van leven inhoudt.

21 dagen-slaap-beter-schema

Met het 21-dagen-slaap-beter kan binnen 21 dagen het slaap/waak ritme in z’n geheel worden genormaliseerd. 

Het voorbeeld is van een individu met DSPS die om 04:00u gaat slapen en om 11:00u opstaat. Na 21 dagen staat hij/zij om 07:00u op en gaat om 00:00u naar bed. Indien men hiervoor de discipline heeft, dan kan ook per etmaal in stappen van 30 – 60 minuten worden verschoven waardoor het effect binnen 1- 2 weken kan worden bereikt.

De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 152 reviews.