Heb je ‘s nachts moeite met slapen? Het kan zijn dat blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan, en zelfs tijdens de slaap, jouw slaappatroon kan beïnvloeden. Behalve dat het de slaap wordt verstoord, kan blauw licht ‘s nachts ook ernstige verstoringen veroorzaken van normale fysiologische processen zoals vetoxidatie en energiemetabolisme.
Het nemen van proactieve maatregelen om blootstelling aan blauw licht te minimaliseren en tegelijkertijd de toegang tot natuurlijk licht gedurende de dag te vergroten, kan helpen om gezondere slaapgewoonten te creëren en tegelijkertijd de biologische basisfuncties te reguleren.
Wat is blauw licht?
Blauw licht is voornamelijk afkomstig van daglicht en van beeldschermen zoals telefoons of televisies. Energiezuinige verlichting zoals LED-lampen is een andere veel voorkomende bron van blauw licht. Omdat veel mensen net voor het slapengaan naar deze apparaten grijpen en zelfs de hele nacht blauwlicht-emitterende elektronica zoals de televisie aanhouden, is het geen verrassing dat slaappatronen kunnen worden gewijzigd.
Wat is het effect van blauw licht op slaappatronen?
We weten al lang dat blauw licht het slaappatroon negatief kan beïnvloeden, wat kan leiden tot rusteloze nachten en vermoeidheid gedurende de dag. De reden voor deze verstoring ligt in het begrip van de natuurlijke circadiane ritmes van het lichaam.
Het lichaam laat de productie van het hormoon melatonine vrij en onderdrukt deze tijdens de normale slaap-waakcyclus. De afgifte van melatonine neemt toe in de avonduren als het lichaam zich voorbereidt op de slaap. Omgekeerd wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt als de zon opkomt, waardoor je wakker wordt en de dag tegemoet gaat. Blootstelling aan blauw licht onderdrukt zelfs in de avonduren de aanmaak van melatonine, waardoor het circadiaanse ritme verandert en de slaap wordt verstoord.
Het effect van blauw licht op vetoxidatie en energiemetabolisme
Voor we aan de effecten van blauw licht op vetoxidatie en energiemetabolisme beginnen moeten we misschien eerst even uitleggen wat deze termen inhouden.
Kortgezegd is vetoxidatie de afbraak van vetzuren om hier energie uit te kunnen halen. Het energiemetabolisme is eigenlijk de stofwisseling waar het lichaam energie uit haalt, dit kan uit zowel koolhydraten als uit vetten worden gehaald.
Een studie vond een verband tussen melatonineniveaus en vetoxidatie bij blootstelling aan OLED-verlichting. Deze gegevens suggereren dat de manier waarop de melatoninespiegels het energiemetabolisme kunnen beïnvloeden, afhankelijk kan zijn van het soort licht dat je binnenkrijgt.
De conclusie van dit onderzoek is dat de lichten die ‘s nachts gebruikt, zowel de vetoxidatie als de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden terwijl je slaapt. Dit betekent dat blootstelling aan licht een sleutel kan zijn bij het beheersen van de gewichtstoename en bij extra metabole veranderingen tijdens de nachtelijke uren.
De blootstelling aan blauw licht ‘s avonds minimaliseren
Het blauwe licht van beeldschermen en lampen kan geblokkeerd worden, zodat de aanmaak van melatonine niet wordt onderdrukt door het licht. Dit doe je het makkelijkst door middel van een bril met oranje glazen. Oranje glazen filteren namelijk alle “kleuren” blauw licht zodat niets de aanmaak van melatonine nog kan onderdrukken.
Mocht je dit niet willen doen kan je er altijd voor kiezen om een uurtje voor je naar bed gaat al je beeldschermen uit te zetten. Het is niet voor niets dat je moe wordt als je in bed nog even een boek leest.
Bron: www.chronobiology.com