Slaap is essentieel voor een goede gezondheid. De moderne wetenschap heeft op talloze manieren aangetoond dat slaapkwaliteit rechtstreeks verband houdt met zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Wanneer iets de slaap verstoort, wat van invloed is op de kwaliteit of kwantiteit van de slaap, kan dit mogelijk ook van invloed zijn op je fysieke gezondheid, cognitieve functie en mentaal welzijn.
Verrassend genoeg kan de winter in die slaapverstorende categorie vallen. De winter heeft voornamelijk invloed op de slaap door zijn invloed op het circadiane ritme en ook door zijn invloed op de dagelijkse gewoonten en gedrag.
Hoe licht een rol speelt bij het beïnvloeden van slaap tijdens de winter
Een van de belangrijkste manieren waarop de winter de slaap beïnvloedt, heeft te maken met de invloed die het seizoen kan hebben op het circadiane ritme. Een van de regulerende taken die het circadiane ritme vervult, is de timing van de slaap-waakcyclus. De mechanismen die betrokken zijn bij dat regulerende proces zijn complex en omvatten de timing van de productie en afgifte van hormonen zoals melatonine. Dit hormoon is belangrijk voor de slaap-waakcyclus, omdat de hogere nachtniveaus de slaap bevorderen.
De wintermaanden brengen twee belangrijke veranderingen in het licht: minder uren daglicht en, door de positie van de aarde op haar as tijdens dit seizoen, een minder intens licht overdag.
Die lichte veranderingen op zichzelf kunnen storend zijn, vooral voor degenen die gevoeliger zijn voor dergelijke veranderingen, zoals degenen die te maken hebben met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Onze lichtgerelateerde reacties kunnen het probleem echter verergeren. In plaats van de mogelijkheid te hebben om zich geleidelijk en op natuurlijke wijze aan te passen aan de veranderende lichtniveaus, worden veel mensen beïnvloed door de overgang van zomertijd naar standaardtijd. Als de tijd een uur teruggaat, wordt het abrupt vroeger donker door de klok. Bovendien betekenen kortere dagen doorgaans meer blootstelling aan kunstlicht tijdens de avonduren. Blootstelling aan kunstlicht in de avond is storend voor zowel het circadiane ritme als de slaap-waakcyclus.
Deze verschuivingen in licht kunnen de timing van de melatonineproductie verstoren, wat op zijn beurt invloed heeft op wanneer we ons slaperig voelen. Naar het werk of naar school gaan als het donker is en naar buiten gaan als het bijna donker is, kan de blootstelling aan natuurlijk licht drastisch verminderen. Dat kan een negatief effect hebben op de gezondheid van het circadiane ritme, en daarmee ook op de timing en kwaliteit van de slaap.
Verbeter jouw slaap- waakritme
Een verbetering doorvoeren in jouw slaap- waakritme is eenvoudiger dan je zelf misschien denkt. Zoals hierboven te lezen is valt en staat alles met licht. Propeaq kan jou helpen om jouw slaap- waakritme te verbeteren.
Door de toepassing van 30 minuten blauw licht in de ochtend wordt jouw lichaam echt wakker en begin je energiek aan de dag. Dat komt doordat het blauwe licht een zonsopkomst simuleert die we in de donkere wintermaanden vaak missen. Door dit blauwe licht wordt de aanmaak van het nachthormoon melatonine onderdrukt, en de aanmaak van het stresshormoon cortisol gestimuleerd.
Wanneer je gaat slapen werkt dit proces de omgekeerde richting op.
Voor het slapen gaan is het blokkeren van dit blauwe belangrijk om de productie van het stresshormoon cortisol te onderdrukken, en de aanmaak van het nachthormoon melatonine te ondersteunen.
Kortom: Van blauw licht in de ochtend word je wakker, en van het blokkeren van dit blauwe licht in de avond wordt je slaperig. Eigenlijk best wel logisch toch?
Bron: www.chronobiology.com