Copyright 2025 Chrono Eyewear B.V.
Veel mensen met ADHD ervaren slaapproblemen door een ontregeld slaapritme, bekend als Delayed Sleep-Phase Syndrome (DSPS). Hierdoor is in slaap vallen lastig en opstaan voelt als een opgave. De Propeaq lichtbril biedt een oplossing door je slaapritme binnen drie weken te normaliseren. Deze lichttherapiebril helpt je om effectiever gebruik te maken van daglicht en ondersteunt een gezonde slaapcyclus. Bovendien is de discipline om dagelijks de lichtbril te gebruiken, essentieel voor succes.
Bij ongeveer 80% van de mensen met ADHD komt een verstoorde biologische klok voor, waardoor ze moeizaam op gang komen in de ochtend. Dit leidt vaak tot een vicieuze cirkel van slaaptekort en vermoeidheid. De daglichtbril kan hierbij helpen door je blootstelling aan natuurlijk licht te optimaliseren. Dit verbetert niet alleen je slaap, maar kan ook positieve effecten hebben op je stemming en metabole gezondheid, waardoor risico’s op overgewicht en diabetes type 2 afnemen.
De eenvoudige oplossing voor DSPS ligt in het gebruik van de Propeaq lichtbril, gecombineerd met een consequente leefstijlverandering. Begin door je bedtijd elke nacht 15 minuten te vervroegen, ondersteund door blauw licht van de lichttherapiebril in de ochtend. Deze slaapbril kalibreert je interne klok en optimaliseert je slaap. Volg het programma nauwkeurig om je ideale slaap-waakritme te hervinden en verhoog je welzijn. Neem voor vragen contact op met je arts of andere terzake deskundige.
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2025;3(2):61–8)
SAMENVATTING – ADHD gaat in de meerderheid van de gevallen gepaard met slaapstoornissen, waarvan de verlate slaapwaakfasestoornis de meest voorkomende is. Maar ook insomnie, slaapapneu en rusteloze-benensyndroom komen vaak voor, en niet zelden lijden patiënten aan meerdere slaapstoornissen. Wat dit zegt over de etiologie van ADHD is nog een vraag, maar het belang van behandeling van de slaapklachten mag niet worden onderschat. Slaaptekort verergert namelijk de ernst van de ADHD-symptomen zoals concentratie-en geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Ook eetbuien, overgewicht en (winter) depressie kunnen daardoor optreden. Dit artikel richt zich met name op behandeling van de meest voorkomende slaapstoornis, de verlate slaapfase. Deze bestaat uit voorlichting over het belang van de licht-en-donkercyclus voor de slaap, slaaphygiëne, melatonine ’s avonds en licht ’s morgens, ofwel chronotherapie. Deze benadering blijkt uit onderzoek effectief te zijn en is goed toepasbaar in de praktijk.
ADHD gaat gepaard met veel psychische en lichamelijke comorbiditeit. Slaapstoornissen komen met bijna 80% het meeste voor, waarvan de verlate slaapfase de meest voorkomende is. Door het slaaptekort dat hierdoor optreedt is er slaperigheid overdag, en concentratieproblemen, (winter) depressies, toename van eetlust, met op termijn obesitas, hart- en vaatziekten en andere lichamelijke aandoeningen. Effectieve behandeling van de verlate slaapfase bestaat uit slaaphygiëne waaraan toegevoegd 0,5–1 mg melatonine ’s avonds, om te beginnen vijf uur voor de huidige inslaaptijd, en elke week een uur eerder totdat het einddoel, de gewenste inslaaptijd is bereikt. In de praktijk is het voor mensen met ADHD vaak eenvoudiger 1 mg melatonine in te nemen op een vaste tijd, een uur voor de gewenste inslaaptijd. Lichttherapie 30 minuten ’s ochtends kan helpen bij het opstaan en winterdepressie verminderen. De ernst van ADHD neemt bovendien enigszins af met behandeling met licht en melatonine.
Chrono Eyewear BV
Koningshoeven 20
5018 AB Tilburg
Nederland
[email protected]
+31 (0)13 631 631 3
KVK nr 65602331
BTW nr NL 856181122 B 01
Copyright 2025 Chrono Eyewear B.V.