In het aprilnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde staat een uitgebreid artikel over de behandeling van slaapproblemen bij ADHD. Maar liefst 80% van de mensen met ADHD slapen slecht en vaak komt dat omdat hun biologische klok is ontregeld. Daardoor hebben ze moeite om ’s avonds in slaap te vallen en worden ze ’s ochtends ook moeilijk wakker. Dit verlate slaapritme verergert ADHD-symptomen zoals concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
Volgens de auteur, prof. dr. Sandra Kooij (wereldwijd bekend vanwege haar onderzoek naar ADHD bij volwassenen), is chronotherapie ook wel chrono coaching genoemd, de aangewezen behandeling om de verlate slaapfase te vervroegen. Naast de juiste dosis melatonine kan 30 minuten blauw licht in de ochtend helpen bij het opstaan en ervoor zorgen dat de ernst van ADHD afneemt.
Er zijn diverse lichttherapiebrillen te koop, stelt prof. dr. Sandra Kooij, maar de bril die voor behandeling van de verlate slaapfase en winterdepressie bij volwassenen met ADHD is onderzocht is de Propeaq lichtbril met blauw licht. Deze bril wordt ingezet voor jetlag, winterdepressie, slaapproblemen door een verlate slaapfase, bij slaapproblemen in de nachtdienst en door topsporters om de optimale timing van hun prestaties te organiseren in landen met andere tijdzones. Lichttherapie lijkt dus ook effectief voor ADHD, zo concludeert zij.
Meer weten over het effect van lichttherapie bij ADHD? Kijk op www.propeaq.com/adhd voor meer info. Lees hier het volledige artikel van prof. dr. Sandra Kooij.