Onderzoek toont aan dat verlichting in huis de melatonineproductie en daarmee ook slaap, het circadiaans ritme en de gezondheid beïnvloedt. Als aanvulling op de groeiende hoeveelheid bewijs, onthulde een onlangs gepubliceerde studie dat in 48 procent van de huizen de avondverlichting helder genoeg was om melatonine met 50 procent te verminderen, wat wijst op de noodzaak om de melatonineproductie te ondersteunen voor een betere gezondheid.
Natuurlijk licht
Het opkomen en ondergaan van de zon is een van de meest basale ritmes van de natuurlijke wereld. Als soort hebben mensen zich het grootste deel van ons bestaan volgens dit ritme ontwikkeld en geleefd. Het is inderdaad een deel van ons en beïnvloedt veel van onze fundamentele biologische processen. Licht triggert en reguleert veel van deze processen, ook die welke worden beïnvloed door het circadiane ritme. Dit is niet veranderd in de relatief korte tijd in de grote periode van de menselijke geschiedenis dat we kunstlicht hebben gehad om dag in en door de nacht te strekken.
Binnenhuisverlichting en Melatonine
Moderne huisverlichting onderdrukt het melatoninegehalte door de natuurlijke afname van licht te verstoren die het biologische proces van melatonineproductie signaleert. Wanneer deze timing scheef wordt, wordt ook de hoeveelheid geproduceerde melatonine beïnvloed; ’s avonds kunstlicht kan leiden tot een vaak dramatische afname van de aanmaak van melatonine. Onderzoekers ontdekten dat, afhankelijk van de individuele lichtgevoeligheid, blootstelling aan kunstlicht in de avond in het gemiddelde huis de melatonineproductie met wel 87 procent kan verlagen.
Melatonine speelt een sleutelrol bij de timing en kwaliteit van het slapen. De onderzoekers ontdekten dat hoe hoger de blootstelling aan kunstlicht in de drie uur voordat de gebruikelijke tijd dat iemand naar bed gaat, hoe groter de kans is dat die persoon wakker wordt in de anderhalf uur na het naar bed gaan.
Het Circadiaans Ritme is Essentieel
Het fijn afgestemde, lichtgevoelige circadiane ritme is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De verstoring van dit biologische timingsysteem is in verband gebracht met een verscheidenheid aan stemmingsstoornissen, ziekten en chronische gezondheidsproblemen. Het kan de productie en het evenwicht van hormonen beïnvloeden, wat verband houdt met een verscheidenheid aan ziekten, waaronder bepaalde soorten kanker. Verstoring van het circadiane ritme wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas, diabetes en andere stofwisselingsstoornissen. Talrijke biologische functies zijn afhankelijk van het circadiane ritme om correct te werken en de mechanische basisfuncties van het lichaam en de algehele gezondheid te ondersteunen.
Bron: www.chronobiology.com