Al gedurende lange tijd wist onderzoeker – en “lichtdokter” – Toine Schoutens dat jetlag een negatief effect zou kunnen hebben op atleten die in andere tijdzones moeten presteren. Hij bedacht daarom samen met zwemcoach Jaco Verhaeren al in 2008 een methode om zonder jetlag te reizen en implementeerde deze techniek onder andere binnen het Nederlandse en Australische zwemteam met opmerkelijk positieve gevolgen. In 2022 is chrono coaching niet meer weg te denken uit de topsport en in navolging van vele atleten in Tokyo 2021 maakt nu ook een aanzienlijk deel van de Nederlandse Olympiërs in Beijing er met succes gebruik van.
Bij chrono coaching wordt het individuele slaap/waak- ritme zodanig verschoven dat topsporters geheel of gedeeltelijk in het ritme van de plaats van bestemming zijn nog voordat men op reis gaat. Hierdoor treedt jetlag niet of nauwelijks op met minder vermoeidheid en een betere concentratie en alertheid als gevolg. Jetlag is voor de doorsnee reiziger slechts een ongemak maar bij een topsporter zorgt het voor een verlies van vorm en voor verminderde prestaties. Het kan tot 14 dagen duren voordat de prestatie weer terug is op topniveau. Behalve bij jetlag wordt chrono coaching steeds vaker gebruikt om het piekprestatie moment te laten samenvallen met het moment dat een inspanning moet worden geleverd.
Uit recent onderzoek van onder andere de Rijks Universiteit Groningen blijkt dat de beste fysieke prestaties doorgaans worden geleverd rond vijf uur in de namiddag. Met behulp van gedoseerd blauw licht op het juiste moment, een chronodieet en slaapinstructies kan het slaap/waak ritme naar elk ander moment van de dag worden verschoven. Hierdoor wordt het ook in de vroege ochtend of late avond mogelijk om een topprestatie te leveren. Uiteraard bepalen de jaren van dagelijkse training en inzet van deze atleten en hun begeleiders hun niveau, maar de mogelijkheid om te pieken op de juiste tijd geeft atleten in vorm het laatste zetje. Een ijzeren discipline, slaaphygiëne en motivatie zijn hierbij belangrijke factoren maar dat zit bij atleten zoals Suzanne Schulting, Kimberley Bos, Maarten Meiners en veel anderen wel goed.