Het lijkt nog ver weg, maar 27 maart gaat de klok een uur achteruit. Daylight Savings Time, beter bekend als zomertijd is een jaarlijks terugkerend fenomeen. De impact van de zomertijd op ons lichaam kan groot zijn, aanpassen aan de zomertijd is dus belangrijk!
Het circadiaans ritme reguleert zichzelf grotendeels met licht, het is dus aannemelijk dat het verzetten van de klok een bepaalde reactie teweeg gaat brengen in ons lichaam.
Waar komt de zomertijd vandaan?
Het is belangrijk om vast te stellen welke tijd “de echte” tijd is, dat is de wintertijd. De zomertijd hebben we te danken aan een initiatief om energie te besparen. William Willet bedacht de zomertijd in 1907, maar hij werd pas in 1917, Â tijdens de Eerste Wereld Oorlog, voor het eerst ingevoerd. Na een langdurige stop werd hij nogmaals in gebruik genomen, dit maal in 1977 met als doel om energie te besparen tijdens een grote oliecrisis.
Het idee was dat, door de klok een uur vooruit te zetten, het daglicht langer gebruikt kon worden. Echter zijn de meningen over het energie besparen allerminst verdeeld en worden er steeds meer geluiden gegeven om de zomertijd permanent af te schaffen.
Het effect van de zomertijd op het lichaam
Het circadiane ritme is een 24-uurs mechanisme in het menselijk lichaam. Dit mechanisme is verantwoordelijk voor verschillende lichaamsprocessen en geeft gedurende de dag verschillende hormonen af. Verstoringen van dit mechanisme op de lange termijn zijn onder andere een verhoogde kans op kanker en depressies.
Hoewel het een kleine aanpassing lijkt zijn in veel gevallen de slaap- waakpatronen van personen nog tot acht weken na het verzetten van de klok ontregeld. Dit kan leiden tot een aantal serieuze gezondheidsgevolgen. Zo is er sprake van een scherp verhoogde kans op hart aanvallen in de weken nadat de zomertijd is ingegaan.
Bereid je voor op de zomertijd
Het klinkt enorm serieus, maar de voorbereiding op de zomertijd valt enorm mee terwijl de voordelen groot zijn! Onderstaande tips zullen er voor zorgen dat er erg weinig tot geen last wordt ervaren van het verzetten van de klok.
- Beperk de inname van caffeine tot een absoluut minimum
- Ga een week lang iedere dag een kwartier eerder naar bed en sta een kwartier eerder op
- Beperk de blootstelling aan blauw licht (schermen, lampen, televisie) een uur voordat je naar bed gaat.
Deze beperking kan ook worden gerealiseerd met een bril met oranje lenzen. - Stel jezelf bloot aan blauw licht tijdens het opstaan, dit kan natuurlijk daglicht zijn of met behulp van een draagbare vorm van lichttherapie.
Bron: Chronobiology.com