Het concept van de klok verzetten wordt geaccepteerd als jaarlijks terugkerend fenomeen waar we geen invloed op hebben. Zoals veel aspecten van het moderne leven kan zomertijd echter ernstige negatieve effecten hebben. Voor veel mensen is het effect vergelijkbaar met een jetlag, een beweging door verschillende tijdzones. Ze lijden aan vermoeidheid, slaapproblemen en andere milde effecten die langzaam overgaan.
Waarom verzetten we de klok voor de wintertijd?
Zomertijd was voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis geen realiteit. De beroemde zuinige Benjamin Franklin was de eerste die voorstelde klokken te draaien om meer licht in de dag toe te laten, maar dit idee werd pas na een eeuw uitgewerkt. Duitsland nam in de Tweede Wereldoorlog de gewoonte over om twee keer per jaar de klok te verwisselen als een energiebesparende maatregel. Veel landen volgden dit voorbeeld vanwege de voor de hand liggende uitvoerbaarheid.
Bespaart deze praktijk daadwerkelijk geld? In de meeste gebieden wel; ongeveer 1 procent. In warme gebieden lijkt het echter te leiden tot meer energieverbruik, omdat het de behoefte aan verlichting vermindert en tegelijkertijd de behoefte aan duurdere airconditioning vergroot. Zomertijd leidt waarschijnlijk tot een zeer kleine algemene verlaging van de energiebehoefte.
Weegt deze verlaging van het energieverbruik op tegen de gevolgen?
De gevolgen van de wintertijd
Elke besparing op energie zou de verandering waard zijn als het zonder enige kosten zou komen. Een groeiend oeuvre suggereert echter dat deze praktijk ernstige economische en fysieke kosten kan hebben. Licht is een van de belangrijkste aanwijzingen voor de regulering van onze circadiane ritmes, dus het is logisch dat het veranderen van onze slaap-waakcyclus in relatie tot de daglichturen gevolgen kan hebben.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zomertijd een erg dure gewoonte kan zijn. Ongevallen, zowel in voertuigen als op het werk, nemen de volgende dag sterk toe. Bovendien is er een onmiddellijke toename van beroertes, hartaanvallen en een verscheidenheid aan andere ernstige gezondheidsproblemen: zelfs met de verandering naar de standaardtijd raakt het bioritme in de war. Zijn deze enorme kosten het verschil in energiekosten waard? Veel landen, zoals Finland, bespreken het opgeven van zomertijd vanwege de destructieve effecten op de burgers.
Bron: www.chronobiology.com