Slaap- waakritme
Bijzondere tijden vereisen bijzondere oplossingen, een van die oplossingen is om zo veel mogelijk thuis te werken. We hoeven inmiddels niet meer te vertellen hoe belangrijk slaap voor ons is. Echter kan de COVID-19 pandemie, een veranderd schema en bijkomende stress wel voor een verstoring in ons slaap- waakritme zorgen. Slaap zorgt er niet alleen voor dat we ons uitgerust voelen. Het zorgt er ook voor dat we ons kunnen concentreren, kunnen multi tanken en dat we gezond blijven. Maar hoe onderhoud je een gezond slaap- waakritme terwijl je vanuit huis werkt? Dat leggen we je in dit artikel uit.
De volgende tips helpen bij een optimaal slaap- waakritme
Wellicht een open deur, maar de slaapomgeving moet ideaal zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw slaapkamer volledig verduisterd is, zo stil mogelijk zonder elektronische apparaten.
Hoewel we wellicht onze collega’s missen, en de andere omgeving, is er ook een lichtpuntje aan thuiswerken. Je hebt meer tijd om te slapen. Veel personen hebben een chronisch slaap tekort, thuiswerken is dus de ideale gelegenheid om dit in te halen.
Het is belangrijk dat je elke dag op de zelfde tijd opstaat, zet je wekker dus iedere dag op het zelfde tijdstip. Niet alleen de tijd waarop je gaat slapen, maar ook de tijd waarop je opstaat is van belang voor een optimaal ritme. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je ‘s avonds makkelijker in slaap valt.
Voldoende daglicht is van essentieel belang, zeker in de eerste uren na het opstaan. Daglicht zorgt ervoor dat ons lichaam cortisol gaat aanmaken, waardoor het lichaam opstart en we wakker worden. Gedurende de donkere dagen is het vaak lastig om voldoende daglicht op te nemen, zeker vlak na het opstaan. Het is immers nog donker wanneer we opstaan en een stuk sneller donker in de avond. Gelukkig kan Propeaq hierbij helpen.
Blauwe tinten in het licht beรฏnvloeden je ritme van slapen en ontwaken, of dat licht nu van de zon komt of uit beeldschermen en lampen. Wanneer je minder goed slaapt dan je zou willen, kan dat veroorzaakt worden door blootstelling aan blauw licht op het verkeerde moment. In dat geval is de oplossing eenvoudig: lichttherapie. Zorg in de ochtend voor actief extra blauw licht dat je energie opwekt. Een half uurtje per dag is in principe voldoende. In de avond voor het slapen gaan demp je die energie juist door het blauwe licht te filteren.
Een andere bruikbare tip is sport, iets wat niet meer zo vanzelfsprekend is als dat het lijkt. Probeer elke dag rond dezelfde tijd (bijvoorbeeld de lunch) even naar buiten te gaan voor een wandeling. Dit zorgt ervoor dat je natuurlijk licht kunt opnemen wat voordelig is voor onze gezondheid en het slaap- waakritme.
Het biologisch ritme profiteert van een goed gescheiden dag en avond. Dit betekend dat ons lichaam er voordeel bij heeft om overdag een goed verlichte omgeving te hebben waarin we werken en andere taken uitvoeren. Terwijl het lichaam er ook baat bij heeft als onze omgeving ‘s avonds wat meer gedimd is, en we relaxende taken uitvoeren zoals lezen of televisie kijken.
Last but not least, we hebben dit al vaker gezegd. Gebruikt geen elektronische apparaten voordat je naar bed gaat. Probeer om minstens een uur van te voren de schermen uit te zetten. Hierdoor geef je jouw lichaam de kans om op te merken dat het tijd is om naar bed te gaan omdat het donkerder wordt.