Wekker om wakker te worden
Tegenwoordig gebruiken we een wekker om wakker te worden in tegenstelling tot de natuurlijke blootstelling aan ochtendlicht. We gebruiken een breed scala aan wekkers, van fluitende vogels tot luid startende motoren. Een studie toont aan dat de keuze voor ons alarm een groot effect kan hebben op hoe we onze dag ervaren.
Het Hicham-syndroom
Ken je dat gevoel dat je even niet weet wat links of rechts is als je wakker wordt en nog heel even de tijd nodig hebt voor je uit bed kan? Dat is het Hicham-syndroom. Een vermindering in cognitieve en motorische prestaties die direct voelbaar zijn als je wakker wordt.
Meestal verdwijnen deze symptomen na een aantal minuten, een uur nadat we wakker worden draait alles op volle snelheid en hebben we hier geen last meer van. Echter kan het Hicham-syndroom voor personen ook enorm lastig zijn en veel langer duren dan bij de meeste van ons. Waarom de een hier langer last van heeft dan de ander weten we helaas nog niet. Wat we wel weten is dat een simpele aanpassing in jouw routine hier oplossing voor kan bieden.
Hoe een wekker jouw leven kan veranderen
Er is onderzoek gedaan door wetenschappers om het Hicham-syndroom beter te kunnen begrijpen. Tijdens dit onderzoek is er aan een groep personen gevraagd hoe hun routine tijdens het slapen gaan en opstaan eruit zag. Daarnaast werd er gevraagd hoe ze zich gedurende de dag voelden.
Bij het analyseren van deze data kwam er een opvallende conclusie naar voren. Personen die wakker worden met een vrolijke melodie of een rustig geluid waren vrolijker in de ochtend en hadden minder last van het Hicham-syndroom. Personen die wakker werden met een luidruchtig en “agressief” alarm werden minder goed wakker en waren vaker sacherijnig gedurende de ochtend.
Verschillende soorten alarmen
Er zijn enorm veel mensen die zweren bij een luidruchtig “agressief” alarm, “anders wordt ik niet wakker” zeggen ze vaak. Echter tonen studies aan dat een rustig en vrolijk alarm de beste keuze is voor personen die snel wakker moeten worden en vlug uit bed moeten. Naast een wekker heeft gesimuleerd daglicht een positief effect op hoe mensen wakker worden. Hierdoor wordt je sneller wakker en begin je fris en energiek aan de dag!
Veel mensen met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), jetlag, circadiane ritmestoornissen en andere gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij lichttherapie. Het krijgen van die lichttherapie terwijl je wakker wordt, kan de gezondheidsstoornis aanpakken en je tegelijkertijd voorbereiden op een alertere en functionele ochtend.
Bron: www.chronobiology.com