Jouw circadiaans ritme is enorm belangrijk. Dat hebben we al vaak verteld, en dat blijven we je vertellen. Studies tonen aan dat het circadiaan ritme ons lichaam en onze hersenen kan beïnvloeden. Het klinkt als een enorm moeilijke term, het circadiaans ritme. Daarom leggen we eerst nog eens uit wat dit eigenlijk is.
Het circadiaans ritme, wat is dat?
Eigenlijk is het circadiaans ritme eenvoudiger dan je misschien denkt want het circadiaans ritme wordt ook wel het 24-uurs ritme genoemd. Elk mens heeft een biologische klok. Deze klok zorgt er bijvoorbeeld voor dat we op tijd eten en slapen. Het circadiaans ritme is het 24-uurs ritme van de biologische klok en regelt onder andere de lichaamstemperatuur en het slaap- waakritme.
Storingen in het circadiaans ritme
Stoornissen van het circadiaans ritme zijn veel voorkomend. De huidige 24-uurs samenleving waar we in leven zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk een verstoring in het slaap- waakritme ontwikkelen.
De “moderne” mens heeft een verhoogde kans op verschillende ciradiane stoornissen. De vertraagde slaapfase-stoornis zorgt ervoor dat mensen later in slaap vallen dat de omgeving en moeten vaak vroeger opstaan. Daarnaast zijn er ook milieu gerelateerde stoornissen. Op veel plekken in de wereld is er sprake van lichtvervuiling, ook dit kan ons circadiaans ritme verstoren. Anderen hebben sociale verplichtingen of werk wat verricht moet worden op afwijkende tijden, dit wordt ook wel de shift work stoornis genoemd.
Nieuw onderzoek
Verschillende studies tonen een verband aan tussen een stoornis in het circadiaans ritme en ziekten. Personen die een circadiane stoornis hebben, hebben een verhoogde kans op cardiovasculaire ziekten, diabetes en zelfs verschillende soorten kanker.
Daarnaast toont een relatief nieuwe studie aan dat circadiane stoornissen ook effect hebben op onze gemoedstoestand en gezondheid op dagelijkse basis.
Herken circadiane stoornissen
Hoe kom je er nou achter of jij last hebt van een circadiane stoornis? Er zijn een aantal symptomen die makkelijk te herkennen zijn. Let daarom op de volgende symptomen:
- Moeite om in slaap te komen
- Geregeld wakker worden ’s nachts
- Moe wakker worden terwijl er genoeg is geslapen (7 tot 8 uur)
- Vermoeid zijn gedurende de dag en vaak dutjes doen
- stemmingswisselingen
- Wijziging in de eetlust
Bron: Chronobiology.com