Slaap speelt een enorm belangrijke rol bij het functioneren van ons immuunsysteem. Het verband tussen slaap en het immuunsysteem staat centraal in een studie die verscheen in een editie uit 2019 van de Journal of Experimental Medicine. In het artikel beschrijven onderzoekers een ‘potentieel mechanisme’ waardoor slaap de reactie van de T-cellen van het lichaam bevordert. Lymfocyten die onderscheid kunnen maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ cellen en die kunnen doden die kankerachtig zijn of geïnfecteerd zijn met virussen zoals COVID. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de hoeveelheid T-cellen in de bloedbaan afneemt bij mensen die slaapgebrek hebben en dus minder dan vijf of zes uur slaap per nacht krijgen, en dat onvoldoende slaap het vermogen van T-cellen om binnenkomende ziekteverwekkers.
Vaccins en Slaap
Nieuwsbronnen melden dat de verschillende COVID-vaccins die momenteel in omloop zijn, maar liefst 90 procent of 95 procent effectief zijn. Maar deze cijfers zijn gebaseerd op gecontroleerde klinische onderzoeken. De precieze omvang van het vermogen van de vaccins om infecties te bestrijden in de loop van de tijd bij het grote publiek is nog niet volledig bekend. Veel variabelen, waaronder slaap, moduleren de effecten van een vaccin bij een bepaald individu.
Wetenschappers van de Ohio State University hebben een overzicht gemaakt van bijna 50 vaccinonderzoeken, waarvan sommige al 30 jaar geleden zijn gepubliceerd. Ze vonden bewijs dat ongezonde leefgewoonten zoals gebrek aan lichaamsbeweging, angst, stress, psychische stoornissen zoals depressie en ja, slaapgebrek de voordelen van vaccinatie aanzienlijk zouden kunnen verminderen. Negatieve gezondheidsfactoren verhinderden voldoende productie van antilichamen, verkortten de tijdsperiode van immuniteitsbescherming of versterkten of verlengden de ongewenste bijwerkingen van het vaccin, concludeerden ze.
Slaap hygiëne
Het is belangrijk om een regelmatig schema te ontwikkelen om te slapen, wakker te worden en te eten. Dit schema moet voldoende tijd bevatten om te slapen, evenals een periode van 30-60 minuten om te ontspannen voordat je gaat slapen. Gebruik die afbouwperiode voor een routine voor het slapengaan die de stress van de dag helpt wegnemen, je helpt te ontspannen en je mentaal en fysiek voor te bereiden om in slaap te vallen. Uiteindelijk zal die routine een slaapsignaal worden. Houd rekening met de inname van cafeïne en beperk deze tot eerder op de dag. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging aan het begin van de dag en weersta de verleiding van een middagdutje.
Bron: Psychology Today