Het is een ingewikkelde tijd waarin onze levensstijl in veel gevallen is veranderd. We werken vanuit huis, vergaderen op afstand en komen een stuk minder buiten dan normaal. De beperkingen hebben er voor gezorgd dat we vaker naar schermen kijken en een stuk minder goed gaan slapen. Een zorgelijk feit.
Recentelijk hebben onderzoekers aangetoond dat voldoende tijd buiten spenderen en goed slapen bevordelijk zijn voor een goede nachtrust en gesteldheid tijdens COVID-19.
Goede slaap voor een goed welzijn
Er is erg veel klinisch bewijs dat een goede slaap hand in hand gaat met goed welzijn. Wat betekend een goede slaap precies? Goede slaap betekend voldoende tijd en de kwaliteit dat een persoon door de verschillende slaapfasen heen kan slapen.
Een slechte kwaliteit van slaap gaat gepaard met tal van fysieke en mentale problemen. Chronische slaapdeprivatie wordt bijvoorbeeld gelinkt aan een verhoogd risico op obesitas, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type II en nog flink wat andere aandoeningen.
Buiten zijn
In een studie bij ruim 7.500 personen verdeeld over de hele wereld zijn sterke aanwijzingen naar voren gekomen dat er significante verbanden zijn tussen buiten zijn, goede nachtrust en een goede gesteldheid.
Daarnaast zagen de onderzoekers in de data dat veel personen die toentertijd toemaken hadden met COVID-19 restricties minder buiten kwamen en meer tijd besteden aan activiteiten binnenshuis. De onderzoekers merkten op dat minder buiten zijn gekoppeld kon worden aan een ontregelt slaap- waakritme en verminderde gezondheid en welzijn.
Buitenverlichting, het natuurlijke licht van de zon, verschilt enorm in helderheid en kwaliteit van binnenverlichting. Dat natuurlijke licht heeft een betrouwbaar ritme, een ritme dat de werking van ons lichaam beïnvloedt, inclusief het metabolische systeem en het circadiane ritme. Met verminderde blootstelling aan natuurlijk licht en verhoogde blootstelling aan kunstlicht, vaak tot diep in de avond en nacht, is het geen wonder dat zoveel mensen slaapverstoring ondervonden als gevolg van COVID-19-beperkingen en veranderingen in levensstijl.
Bron: www.chronobiology.com