Slaaptekort heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van gezondheidsfunctionarissen en onderzoekers, en terecht. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft slaaptekort geïdentificeerd als een ernstig probleem voor de volksgezondheid, dat op tal van manieren gevolgen heeft voor de lichamelijke gezondheid, cognitieve prestaties en geestelijke gezondheid.
Herstellen van slaapgebrek is niet zo eenvoudig als je misschien denkt, volgens recente bevindingen van onderzoekers van de Jagiellonian University in Krakau, Polen. Een paar dagen bijslapen lijken de meetbare effecten van onvoldoende slaap niet te verminderen.
Wat doet slaaptekort met het lichaam
De veeleisende levensstijlen, moeite om werk en privé levens te onderhouden en misschien af en toe wat rust. Op deze manier ploeteren veel van ons door de dagen, onderweg naar de vrije dag waarbij we eindelijk even bij kunnen slapen.
Het effect van slaaptekort is veel groter dan je moe en futloos voelen. Stelselmatig een slaaptekort opbouwen heeft verregaande gevolgen. Symptomen van slaaptekort zijn onder andere moeite met concentreren, geheugen problemen, een verminderd imuunsysteem en minder fysieke kracht.
Mensen die chronisch niet genoeg slapen hebben een groter risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen en stoornissen, waaronder depressie, en een verhoogd risico op auto-ongelukken en arbeidsongevallen. Een hoger risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, seksuele disfunctie en evenwichtsproblemen worden ook geassocieerd met chronisch slaaptekort.
Herstellen van een slaaptekort
Dit is niet zo makkelijk als dat het op het eerste gezicht lijkt. Een recent onderzoek heeft uitgewezen hoe moeilijk dat daadwerkelijk is.
De personen die meewerkte aan het onderzoek sliepen elke nacht ongeveer 30 procent minder voor een lengte van 10 dagen. Deze periode van 10 dagen werd opgevolgd met een herstel periode van 7 dagen. Zelfs na deze week kon er bij de participanten nog een zeer meetbaar verschil worden opgemaakt uit de periode met het slaaptkort. Gezien hoe “normaal” het is om een of twee uurtjes minder te slapen voor de normale sterveling is de impact van dit onderzoek enorm.
Verbeter jouw slaap met Propeaq
Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, dat mag na het lezen van dit artikel duidelijk zijn. Maar hoe verbeter je jouw slaap eigenlijk?
Stel je ritme bij bijvoorbeeld bij voor een betere slaap. Het ritme en de opeenvolgende tijdblokken waarmee we wel of juist geen blauw licht waarnemen is de kern voor goede slaap. Dit ritme is aan te passen door de toepassing van 30 minuten blauw licht (daglicht) in de ochtend en het filteren van blauw licht in de avond, 30 tot 45 minuten voor het slapen gaan. Natuurlijk kunnen er andere redenen zijn voor een slechte slaap.
Bron: www.chronobiology.com