Hoe een felle lamp je uit je winterdip kan trekken
Bron: Algemeen Dagblad;, Nicole Froeling 03-10-22
Het kunstlicht waar we de hele winter in zitten bestaat pas een paar honderd jaar en is totaal anders. Daar kan ons lijf minder goed mee overweg.
Toine Schoutens, Lichtonderzoeker
Kunstlicht is heel anders
Schoutens: ,,We zijn honderdduizenden jaren geëvolueerd om te reageren op de kleur en sterkte van daglicht. Het kunstlicht waar we de hele winter in zitten bestaat pas een paar honderd jaar en is totaal anders. Daar kan ons lijf minder goed mee overweg.” De lamp in je woonkamer verschuift bijvoorbeeld niet langzaam van blauw- naar roodtinten in de loop van de dag. Die is altijd hetzelfde en meestal veel minder fel dan daglicht.
Die verwarrende lichtsignalen schoppen soms bepaalde processen in de war. Ons lichaam maakt onder invloed van de kleur en intensiteit van licht stofjes aan die ons fit of juist moe maken, zoals cortisol en melatonine. Bij mensen die kampen met een winterdip raken die processen verstoord.
Daglicht nabootsen
Voor iemand met een ‘gewone winterdip’ helpt het vaak al om meer tijd buiten door te brengen, zodat ze genoeg daglicht zien om deze processen weer in evenwicht te brengen. Voor situaties waarin dat niet lukt probeert Schoutens daglicht na te bootsen met technologie.
Zo bracht zijn Tilburgse bedrijf Propeaq een bril met ingebouwd licht op de markt. Die wordt gebruikt door consumenten met een winterdip, maar is bijvoorbeeld ook in gebruik bij ziekenhuizen. Daar houden ze mensen alert tijdens nachtdiensten. Inmiddels is de bril zo’n 30.000 keer verkocht.
Depressieve klachten gaan echt een stuk verder dan een gewone najaarsdip
Annie Akkermans, GGZ WNB
Seizoensdepressie
Wel is er een grens aan de mogelijkheden van zo’n bril of andere slimme verlichting, zegt Schoutens. Zo schieten die tekort wanneer een winterdip overgaat in een echte seizoensdepressie. Daarbij kampen mensen elk jaar in dezelfde periode met zware, langdurige symptomen. De GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) biedt soms lichttherapie aan om die klachten te verminderen. Daar komt lang niet iedereen voor in aanmerking, vertelt behandelaar Annie Akkermans. ,,Mensen komen pas bij mij terecht als een arts of psycholoog heeft vastgesteld dat er sprake is van depressieve klachten. Dat gaat echt een stuk verder dan een gewone najaarsdip.” Een winterdepressie kan vele oorzaken hebben; zo kunnen traumatische ervaringen of erfelijke factoren een rol spelen. Pas als de GGZ WNB inschat dat het seizoen een van de belangrijkste oorzaken kan zijn, wordt lichttherapie een optie. Die wordt jaarlijks bij vijf tot tien cliënten gegeven, altijd als onderdeel van een bredere behandeling.Melatonine maakt moe
,,In die gevallen schatten we in dat de aanmaak van melatonine te laat op gang komt”, zegt Davy Brugman van GGZ WNB. ,,Dat is de stof die regelt wanneer je lichaam in de ruststand gaat. ’s Ochtends en ’s middags hoor je minder van die stof aan te maken, zodat je wakkerder bent en energie krijgt.” En ’s avonds juist meer, zodat je in de ruststand belandt. Bij een deel van de mensen met een winterdepressie komt de melatonine-aanmaak pas laat op de avond op gang en gaat die in de ochtend juist lang door. Daardoor voelen ze zich de hele dag vermoeid. Dat brengt vaak somberheid met zich mee. Brugman: ,,Als we inschatten dat zo’n verstoorde melatoninebalans een grote rol speelt in een depressie, kunnen we lichttherapie inzetten.”Bij lichttherapie gaan mensen twee weken lang elke ochtend een uur voor de lichtbak zitten
Annie Akkermans, GGZ WNB
Ontbijten voor de lichtbak
Bij lichttherapie krijgen cliënten een grote lichtbak te leen, vertelt zijn collega Akkermans. Met fel licht: 5000 lux. ,,Mensen gaan dan twee weken lang elke ochtend een uur voor de lichtbak zitten. Je kunt ondertussen een boek lezen of ontbijten, als er maar niets tussen jou en de lichtbron in staat.” Als de therapie werkt remt al dat licht de aanmaak van melatonine. Dan herstelt het dag-nachtritme van de cliënt zich.
Bij ongeveer drie kwart van Akkermans’ cliënten slaat de therapie aan. Zij zien na twee weken een vermindering van vermoeidheid en somberheid. ,,Als het evenwicht na die twee weken verbeterd is kan je lichaam de aanmaak van melatonine meestal zelf weer beter regelen.”
Overigens waarschuwen Akkermans en Brugman mensen wel om niet zelf te gaan experimenteren met lichtbronnen of melatoninepilletjes. ,,Als je niet precies weet wat je aan het doen bent, kun je de balans daarmee juist nog verder verstoren.”