Een gezond circadiaans ritme is de sleutel tot veel verschillende functies in ons lichaam. Eigenlijk is het circadiane ritme eenvoudiger dan je misschien denkt, want het circadiane ritme wordt ook wel het 24-uurs ritme genoemd. Ieder mens heeft een biologische klok. Zo zorgt deze klok ervoor dat we op tijd eten en slapen. Het circadiane ritme is het 24-uursritme van de biologische klok en regelt onder meer de lichaamstemperatuur en het slaap-waakritme.
Dus hoe zorg je voor een gezond circadiaans ritme?
Licht en een beter circadiaans ritme
De belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat uw circadiane ritme goed functioneert, is door het te helpen wennen aan de verschillende momenten van de dag. Bijvoorbeeld een wandeling zodra je ‘s ochtends wakker wordt. Dit hoeft geen lange wandeling te zijn, maar het moet in een open ruimte worden gedaan waar u wordt blootgesteld aan zonlicht. Maak ‘s avonds nog een korte wandeling om uw hersenen te helpen zich aan de duisternis aan te passen. Wat we proberen te zeggen is dat licht essentieel is, en het beste licht is daglicht. Ga zo veel mogelijk naar buiten.
Routine is de sleutel voor een beter circadiaans ritme
Je kunt ook de werking van je circadiane ritme verbeteren door een strikt slaapschema te creëren en je eraan te houden. In wezen traint u uw hersenen om te weten wanneer het tijd is voor rust, dus dit zal even duren. U moet een bedtijd kiezen waar u elke dag van de week aan kunt vasthouden, ook in het weekend. Als je later in het weekend naar bed gaat, wordt je schema van je af gegooid en kunnen je hersenen zich niet aanpassen aan de routine.
Slaapkamer
Je slaapkamer moet om een ​​paar verschillende redenen een gezellige omgeving zijn, een daarvan is dat het de kamer is waarin je slaapt. Zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is als je naar bed gaat. Het kopen van zware gordijnen of het dragen van een slaapmasker als er ‘s nachts omgevingslicht in uw slaapkamer binnendringt, kan ook helpen zorgen voor voldoende melatonineproductie en een goede nachtrust.
Caffeïne
Stimulerende middelen zoals koffie en thee (behalve thee die geen cafeïne bevat) moeten worden vermeden. Probeer een paar uur voordat u naar bed gaat, te stoppen met het drinken van deze dranken.
Electronica
Uit onderzoek is gebleken dat elektronische apparaten, vooral mobiele telefoons en tablets, het circadiane ritme verstoren door een blauwachtig licht te produceren. Dit licht laat de hersenen denken dat het daglicht is en zorgt ervoor dat het geen melatonine aanmaakt. Hierdoor duurt het langer om ‘s nachts in slaap te vallen. Het is een goede vuistregel om uw elektronische apparaten minstens een uur voor uw bedtijd niet meer te gebruiken. Dit zal je circadiane ritme helpen aanpassen aan de duisternis van de nacht, wat betekent dat je beter voorbereid bent op een volledige nachtrust.
Bron: Chronobiology.com