Copyright 2023 Chrono Eyewear B.V.
Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen verricht veel onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Momenteel loopt er een gefaseerd onderzoek naar de mogelijkheden van de inzet van blauw licht bij Parkinson patiënten. Een bril met blauw licht is geïntroduceerd als een mogelijke nieuwe methode om slaap- en stemmingsstoornissen te behandelen bij patiënten met de ziekte van Parkinson (PD). Het beoordelen van de acceptatie van patiënten vormt een belangrijke eerste stap in de richting van formeel testen en introductie in de klinische praktijk. De resultaten van de eerste fase zijn in juni gepubliceerd in Parkinson’s Disease (Hindawi) Volume 2019. Onderstaand een samenvatting en een link naar de publicatie.
Een lichtbril met monochromatisch blauw licht is geïntroduceerd als een mogelijke nieuwe methode om slaapstoornissen te behandelen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Het beoordelen van de acceptatie van patiënten vormt een belangrijke stap in de richting van testen en introductie in de klinische praktijk. 58 Patiënten met de Ziekte van Parkinson gebruiken minstens een week een lichtbril. 74% van de respondenten rapporteerde subjectieve verbeteringen in de nachtelijke slaap, slaperigheid overdag, depressieve symptomen, motoriek of een combinatie daarvan. Op één patiënt na willen alle respondenten de lichtbril blijven gebruiken, meestal omdat ze het als een nuttig hulpmiddel beschouwen.
Draagbare lichttherapie met monochromatisch blauw licht, lijkt een positief effect te hebben op slaap-, stemmings- en motorische symptomen bij de Ziekte van Parkinson. Patiënten hadden over het algemeen een positieve waardering ten opzichte van de lichtbril als behandeling voor slaap- en stemmingsstoornissen. Er is al veel onderzoek verricht naar de relatie tussen licht, slaap en de ziekte van Parkinson. De onderzoeken bieden hoop met vaak bijzondere resultaten. Licht expert Toine Schoutens is vanuit Chrono Eyewear BV (Propeaq) betrokken bij onderzoeken naar de effecten van specifiek blauw licht in de bandbreedte van de gepatenteerde Propeaq bril. De resultaten van het eerste onderzoek zijn in Juni 2019 gepubliceerd in een peer-revied internationaal journal:Â
Blue Light Therapy Glasses in Parkinson’s Disease Patients’ Experience: Hindawi Parkinsons Disease:, Bastiaan Bloem PhD, Daniel van Wamelen PhD, Katarzyna Smilowska PhD from the department of Neurology, Radboud University Nijmegen (NL) and Toine Schoutens from Chrono Eyewear BV, Tilburg the Netherlands.Â
Volume 2019 |Article ID 1906271 | 4 pages |Â https://doi.org/10.1155/2019/1906271
De conclusies in dit onderzoek zijn veelbelovend.
De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve stoornis die wordt gekenmerkt door het naast elkaar bestaan van motorische en niet-motorische symptomen. Slaapstoornissen behoren tot de meest voorkomende niet-motorische symptomen die bij tot 90% van de patiënten voorkomen; deze slaapstoornissen verminderen de kwaliteit van leven en belemmeren het functioneren overdag. Bij de Ziekte van Parkinson lijkt het circadiane systeem van invloed te zijn op motorische en niet-motorische symptomen. Bijvoorbeeld, verslechtering van motorische symptomen (rigiditeit, tremor en bradykinesie) wijzen op afwijkende circadiane ritmiek, waarbij de symptomatologie gedurende de dag verslechtert.
Onderstaand een lijst met studies over de ziekte van Parkinson die een relatie hebben met licht.
Ortuño-Lizarán I, Beach TG, Serrano GE, Walker DG, Adler CH, Cuenca N. Phosphorylated α-synuclein in the retina is a biomarker of Parkinson’s disease pathology severity. Mov Disord. May 2018.
Chrono Eyewear BV
Saal van Zwanenbergweg 11
5026 RM Tilburg
Nederland
[email protected]
+31 (0)13 631 631 3
KVK nr 65602331
BTW nr NL 856181122 B 01
Copyright 2023 Chrono Eyewear B.V.