Afgelopen woensdag was het Wereldgezondheidsdag. Dit is een themadag op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. et is onder meer bedoeld om vaak onbekende oorzaken van ziekte aandacht te geven, zoals een gebrek aan goed en voldoende licht.
Licht is van levensbelang
De Wereldgezondheidsdag is een themadag op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is onder meer bedoeld om vaak onbekende oorzaken van ziekte aandacht te geven, zoals een gebrek aan goed en voldoende licht. “Men realiseert zich onvoldoende wat het effect is van licht op welzijn, humeur en zelfs op gezondheid”, zegt John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV). “Licht is veel meer dan een hulpmiddel om te kunnen zien wat je doet. Licht is van levensbelang.”
Licht heeft effect op humeur, prestaties en gezondheid. “Het gebeurt nog te vaak dat gebouwen vol hangen met de meest duurzame lampen in prachtige industrieel vormgegeven armaturen, maar dat er onvoldoende oog is voor het licht,” zegt John de Joode. “En het draait juist allemaal om het licht.”
NSVV is ruim 80 jaar geleden opgericht als brancheorganisatie voor professionals en inmiddels brengt de organisatie bij een steeds breder publiek het belang van goed licht onder de aandacht. De Joode: “Wij weten wat licht voor het biologische ritme van de mens doet. Als NSVV zoeken wij steeds naar de beste lichtoplossingen en zijn wij een onafhankelijke vraagbaak op het gebied van licht. Je zou ons de ANWB van het licht kunnen noemen.”
Licht versterkt het bioritme
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat daglichtsimulatie een positief effect heeft op het bioritme. Het bioritme is de motor van slaappatronen, eetpatronen, lichaamstemperatuur, leer- en werkprestaties. Te weinig licht kan dit proces nadelig beïnvloeden en kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen of zelfs depressie.
Dit jaar publiceerde de NSVV ’10 tips voor verlichting van de thuiswerkplek’. Nu mensen vaker en langer thuiswerken loont het de moeite om ook thuis te investeren in goede verlichting op de werkplek. Het aanpassen van de kleur en de intensiteit van het licht heeft effect op welzijn en gezondheid. Warmwit licht zorgt voor ontspanning en rust, en de koele variant zorgt voor energie. Door kunstlicht in combinatie met daglicht op de juiste manier toe te passen, wordt een uitgebalanceerd dag- en nachtritme gecreëerd dat het natuurlijke bioritme versterkt, wat aanzet tot meer activiteit. Ook voor licht in de gezondheidszorg heeft NSVV een Richtlijn gepubliceerd.
Maatschappelijke ontwikkelingen
“We besteden aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot energiegebruik, duurzaamheid, gezondheid en veiligheid”, zegt John de Joode. “Dankzij de komst van led zijn de mogelijkheden met licht bijna onbegrensd. Als er gebouwd of verbouwd moet worden, krijgen opdrachtgevers te maken met wettelijke richtlijnen, Europese afspraken en een woud van merken, producten en aanbieders. De NSVV is onafhankelijk en adviseert overheden, organisaties en het bedrijfsleven over bijvoorbeeld nieuwe lichttechnologieën en energieverbruik of brengt hen in contact met betrouwbare professionals.”
Bron: www.nsvv.nl