Vliegreizen door verschillende tijdzones veroorzaakt negatieve effecten, waarvan sommige optreden tijdens de vlucht en andere in de dagen na de vlucht. Deze effecten worden gezamenlijk vaak jetlag genoemd, maar het zijn eigenlijk twee afzonderlijke verschijnselen – vermoeidheid tijdens het reizen en jetlag – elk met hun eigen oorzaken en gevolgen. Reisvermoeidheid verwijst naar een verzameling symptomen die optreden tijdens of direct na lange vluchten. Jetlag verwijst naar een verzameling symptomen die optreden in de dagen na de vlucht in drie of meer tijdzones.
In augustus 2020 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokio, Japan. Atleten zullen van over de hele wereld afreizen om deel te nemen aan de Spelen, en velen zullen door verschillende tijdzones moeten reizen. Sommige atleten zullen weken voor hun evenementen naar Japan of nabijgelegen landen reizen, terwijl anderen in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd in Japan aankomen. In beide gevallen zullen atleten zich zo snel mogelijk willen aanpassen aan de nieuwe tijdzone zodat ze zich goed kunnen voorbereiden en / of kunnen concurreren op het hoogste niveau.
De oorzaak van jetlag
Dus waar komt jetlag vandaan? Het circadiane ritme kan niet onmiddellijk meegaan in de timing van een nieuwe tijdzone, dus na langeafstandsvluchten naar het westen of oosten wordt het circadiane ritme aanvankelijk afgestemd op de timing van het vertrekpunt, in plaats van op de nieuwe locatie. Er volgt een periode van desynchronie terwijl het circadiane ritme wordt meegesleept met de timing van tijdgebrek in de nieuwe tijdzone, en het is deze periode van desynchronie die aanleiding geeft tot de symptomen van jetlag.
De richting van reizen beรฏnvloedt de ervaring van een jetlag
De meest voor de hand liggende gevolgen van een jetlag zijn een slechte nachtrust, overmatige slaperigheid overdag en slechte mentale en fysieke prestaties. De ervaring met jetlag is echter sterk afhankelijk van de reisrichting.
Het maximaliseren van de blootstelling aan zonlicht in een nieuwe tijdzone is een effectieve strategie om jetlag te overwinnen. Om jetlag te overwinnen, moet het circadiane ritme zich aanpassen zodat het wordt afgestemd op de gewenste timing van slapen en wakker worden in de nieuwe tijdzone. De meest effectieve manier om het circadiane systeem aan te passen, of de timing van de biologische klok te verschuiven, is door blootstelling aan licht.
Conclusies
Langeafstandsvluchten over verschillende tijdzones veroorzaken zowel reisvermoeidheid als jetlag. De meest voor de hand liggende gevolgen van een jetlag zijn ‘s nachts slecht slapen, overdag overmatige slaperigheid en slechte mentale en fysieke prestaties. Deze gevolgen treden op omdat het menselijke circadiane ritme zich niet onmiddellijk kan aanpassen aan tijdcues in een nieuwe tijdzone.
Het minimaliseren van jetlag is mogelijk door oordeelkundig getimede blootstelling / vermijding van licht en opname van exogene melatonine om de aanpassing van het circadiane systeem aan een nieuwe tijdzone te vergemakkelijken.
Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de meest recente informatie over de effecten van licht en melatonine op het menselijke circadiane systeem. Er zijn potentiรซle belemmeringen voor de praktische implementatie van deze aanbevelingen, dus het zal van cruciaal belang zijn om hun werkzaamheid in natuurlijke omgevingen te beoordelen, bij voorkeur met behulp van experimentele ontwerpen met randomisatie naar behandelings- en controlegroepen.
Voorkom jetlag met Propeaq
Propeaq heeft jarenlange ervaring met het voorkomen en/of bestrijden van jetlag en het maximaliseren van performance met behulp van licht. Bent u benieuwd hoe Propeaq u kan helpen bij het overwinnen van jetlag? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze website over dit onderwerp via: https://www.propeaq.com/nl/going-to-tokyo/
Bron: Frontiers in Physiology