Er zijn flink wat mythen over slaap, vandaag focussen we ons echter op de drie meest populaire mythen. Naast deze mythen delen we in dit artikel nog een paar tips om jouw slaap te verbeteren. Slaap is immers net zo belangrijk als goede voeding.
Slaap mythe: Minder dan 7 uur per dag slapen is niet erg
Voldoende slaap krijgen is essentieel, dit is namelijk de periode waarin het lichaam herstelwerkzaamheden uitvoert. Tijdens de slaap voert het lichaam in onder andere cellen, weefsel en organen herstel uit. Daarnaast worden veel ontstekingen in het lichaam verholpen zodat het imuunsysteem beter functioneert.
Hoeveel slaap hebben we dan precies nodig? Volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur slaap nodig per nacht. De slaaptijd kan aangepast worden naar de levensstijl en behoefte. Wanneer er sprake is van een slaaptekort lopen we het risico om sneller ziek te worden.
Slaap mythe: Snurken is normaal
Hoewel een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen snurken, is het niet normaal om te snurken. Wanneer onze luchtwegen vrij zijn, slapen we stil en rustig. Sommige hebben echter een licht vernauwde luchtweg die lichtelijk geblokkeerd raakt tijdens de slaap. In veel gevallen is dit onschuldig. Echter houdt snurken ons vaak uit een diepe slaap.
Slaap mythe: Alcohol drinken in de avond helpt je om te slapen
Een van de meest bekende mythen is dat je beter gaat slapen wanneer je alcohol drinkt. Dat lijkt inderdaad zo, maar niets is minder waar. Wanneer je alcohol drinkt voor je gaat slapen slaap je minder diep en erg rusteloos. Daarnaast wordt de REM-fase vertraagd en verkort.
Je slaapkwaliteit verslechterd dus waardoor jouw circadiaans ritme wordt verstoord.
Verbeter jouw slaap met deze tips
- Houdt je aan een strak gereguleerd slaap- waakritme.
Ga elke dag op dezelfde tijd slapen en sta in de ochtend op dezelfde tijd op. - Minimaliseer de inname van caffeine voor het slapen gaan.
De halveringstijd van caffeine is enorm hoog waardoor de caffeine nog uren na het nuttigen aanwezig in het lichaam. - Minimaliseer de inname van alcohol voor het slapen gaan.
- Zorg voor een donkere, koele en stille slaapomgeving
- Minimaliseer blootstelling aan schermen voor het slapen gaan.
Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van het nachthormoon melatonine tijdelijk wordt verstoord. Een bril met oranje lenzen is een alternatief om wel gebruik te kunnen blijven maken van beeldschermen.