Het circadiaans ritme stuurt zichzelf grotendeels met licht, het is daarom aannemelijk dat het verschuiven van de klok resulteert in een bepaalde reactie op ons lichaam. De impact van de zomertijd op ons lichaam kan groot zijn, aanpassen aan de zomertijd is daarom belangrijk!
Slaap kwaliteit is belangrijk
Dus wat is slaapkwaliteit? In het kort betekent dit voldoende hoeveelheid en kwaliteit van slaap waarmee je succesvol door alle slaapstadia kunt slapen.
Een verstoring van de slaap, inclusief niet genoeg slapen, kan op korte- en lange termijn negatieve effecten op gezondheid en welzijn hebben.
Kortetermijneffecten omvatten verminderde cognitieve prestaties, met name in de gebieden van het geheugen en leren, een verhoogd risico op stemmings- en emotionele stoornissen en een hoger risico op verwondingen op de werkplek en verkeersongevallen.
Langdurige gevolgen omvatten een verhoogd risico op verschillende kankers, obesitas, diabetes type II, klinische depressie en hart- en vaatziekten.
De zomertijd is ongezond
Het kost een persoon over het algemeen vier dagen om zich aan te passen aan de zomertijd. Voor mensen met een chronische gezondheidstoestand kan dit een moeilijke en zelfs gevaarlijke transitie zijn. Cardiologe incident patronen kunnen hier voorbeelden van geven.
De tijdsverschuivingen van en naar de zomertijd worden tijdens de paar dagen na de wijziging geassocieerd met hogere aantallen beroerte, evenals andere voorwaarden die het risico op een beroerte vergroten.
Evolutie en slaap
Mensen zijn geรซvolueerd in combinatie met een patroon van dag en nacht. Die (ongeveer) 24-uurs cyclus van licht en donker maken deel uit van ons en van hoe ons lichaam en geesten op een diep, mechanisch niveau werkt. De zomertijd verstoort dat aanzienlijk en niet alleen door het uur verloren of opgedaan betreffende de slaapduur.
Vanwege dat oude evolutionaire patroon is licht een van de primaire triggers voor ons circadiane ritme. We hebben lichtgevoelige cellen in onze retinas en hersens die helpen de lichaamsklokken in te stellen, waardoor de timing van lichaamsfuncties en hersentaken worden beรฏnvloed.
De kunstmatige verschuiving van zonsopgang en zonsondergang ontneemt ons van de natuurlijke patronen die we nodig hebben voor een soepele aanpassing aan seizoensveranderingen, waardoor de zeer complexe systemen die gezondheid en welzijn op de meest elementaire niveaus ondersteunen worden verstoord.
De wetenschap toont aan dat een dergelijke verstoring sterk gekoppeld is aan een breed scala van ziekten en chronische gezondheidsaandoeningen.
Bron: www.chronobiology.com